3D naar Vinyl

Designs

Foto’s

Customs

Nederlands eerste DIY designertoy

De naam Digga komt van TOYDIGGA-TOYDIGGER . De DIY Diggaz, werden in het leven geroepen op het toydigger forum. Er waren veel suggesties om een soort bond voor nederlandse toys te maken de DDT [Dutch Designer Toys], veel ideeen veel praatjes maar niemand ontwierp een toy.

Dus ben ik aan de slag gegaan met het infrastructuur programma MICROSTATION. En zit hierin ook een 3d functie waarvoor ik al de nodige training had gehad. Het was voor mij dus makkelijk om een ruwe opzet te maken voor de Diggaz, de Digga is afgeleid van een mol, en bestond in het begin veelal uit bollen. Na de nodige kritieken van de stuurlui aan de wal, heb ik de hulp gehad van Lee o Leng, een meer ervaren 3d modeller. Die heeft de Digga aangepast op mijn aanwijzingen zodat we een echte toy konden maken. Uiteindelijk was er een schets van Nol die de uiteindelijke vorm aan het hoofd gaf. De Digga was geboren.

Van het model van de digga heb ik toen een template gemaakt in het programma, Adobe illustrator, een template is een 2d model van alle kanten, voor ,achter, zij, boven- en onderkant. Hiermee konden we de Digga dus gaan designen voordat de echte toy werd geproduceerd. In samenwerking met Stefan van Toydigger hebben we toen een TOYDIGGER ontwerp wedstrijd gehouden, er waren meer als 50 inzendingen, waar ik de 8 beste zou selecteren om ook daadwerkelijk te produceren. De 8 winnende inzendingen Waren; LIV3R(R.I.P.), Jesse Hernandez, Erwin Weber, Mimic, Sjors Trimbach, Luuk Bode, Giovanni de Reus en een ontwerp van mijzelf; de King Digga.

Nu begon de volgende fase, een fabriek vinden die de Digga kon fabriceren. Ik ben offertes gaan vragen over heel de wereld, om te beginnen in de V.S. o.a. Kidrobot. De prijzen die daar gevraagd werden waren ongelooflijk 30 duizend dollar alleen voor een mal. Ik neem aan dat deze tussenpersonen ook aardig wat op de prijs gooiden. Ik ben toen wat verder weg gaan kijken, naar waar alle vinyl vandaan komt: CHINA.

Nu dat ik een hele scherpe offerte had van een kunststof fabriek in China, heb ik het 3d model door een vriend klaar laten maken voor Rapid prototyping, Rapid prototyping is een manier om van een 3d computermodel een echt solide prototype te maken. Het prototype was binnen een paar weken klaar, Ik was zo blij als een kind toen ik eindelijk het solide model in mijn handen had. Nu kon ik de fabriek de designs sturen, eerst via e-mail maar dat werkte niet helemaal. De fabriek had maar een design gehad die van Erwin Weber, ze hebben een geprint prototype gemaakt van het HE023 ontwerp maar het zag er niet helemaal juist uit.

Ik een cd gebrand met alle templates erop Plus mijn verpakking, na een week kreeg ik bericht dat hij meer geld wilde voor de 8 designs, bleek dat hij dacht dat het maar om 1 ontwerp ging. Maar hij wilde echt veel meer geld. Ik zat in zak en as, ik had in de tussentijd een eigen bedrijfje opgericht om de toys naar Nederland te exporteren, en was totaal afhankelijk van een succesvolle Digga. Omdat ik de helft al had betaald aan de fabriek en het prototype perfect was heb ik toen besloten om de DIY versie te laten maken, dat scheelde in ieder geval met de printkosten, ik kon hierdoor de DIY Diggaz uitbreiden tot 500 stuks.

Expo

Artwork